Skoči na glavno vsebino

V petek, 15.3.2024, je v sejni sobi Občine Škofja Loka potekal 34. občinski otroški parlament. Udeležili so se ga učenci Osnovne šole Cvetka Golarja, Ivana Groharja, Škofja Loka – mesto ter učenci naše šole. Poleg učencev so bili z nami tudi ravnatelji ali podravnatelji navedenih šol in svetovalne delavke. Predstavitvam in razpravi pa je prisostvoval tudi gospod župan, Tine Radinja. Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila Duševno zdravje otrok in mladih.

Po uvodnem pozdravu smo prisostvovali vodeni meditaciji. Sledila je razprava o perečih vprašanjih, ki so jo vodili učenci Osnovne šole Škofja Loka – Mesto. Vprašanja so se nanašala na težave, ki jih imajo mladi ter reševanje teh težav. Kako prepoznamo, da ima nekdo težave, katere težave lahko rešujejo sami, pri katerih vprašanjih pa menijo, da potrebujejo pomoč. Dotaknili so se tudi tega, kako socialna omrežja vplivajo na duševno zdravje. Učenci so zavzeto sodelovali v razpravi in presenečali z zanimivimi odgovori. Zavedajo se, da so prezgodaj seznanjeni z internetom in so prepričani, da prezgodaj vidijo vsebine, ki niso primerne zanje. Hkrati pa se zavedajo, da bi bilo dobro, da bi starši bolj nadzorovali, kaj otroci delajo na telefonih in računalnikih. Povedali so tudi, da se o svojih težavah lažje zaupajo prijatelju, kot pa staršem oz. drugim odraslim osebam in sicer zato, ker odrasli na njihove težave odreagiramo preveč burno. Menijo prav tako, da otroci in mladi na socialnih omrežjih dobijo občutek, da so vsi srečni, zato se v svojih težavah počutijo osamljene.

V nadaljevanju smo prisluhnili zanimivemu predavanju ga. Maše Širnik o spoprijemanju s stresom. Izvedeli smo, da je stres normalen odziv, ko se poskušamo prilagoditi na notranje in zunanje pritiske. Določena količina stresa je nujna za normalno življenje. Problem se pojavi, ko občutimo preveč stresa na več področjih. Če je stresa preveč, postanemo prestrašeni in ne moremo več opravljati svojih nalog. Takrat potrebujemo počitek. Če tega ne naredimo lahko pride do izgorelosti ali pa se pojavijo različne bolezni, kot so depresija, bolezenska tesnoba, rak, sladkorna bolezen in tako dalje. Zato je pomembno, da se znamo sprostiti. Pri tem nam lahko pomagajo dihalne vaje, tehnike sproščanja, meditacija.

Na koncu so učenci vseh šol predlagali novo temo otroškega parlamenta za naslednje šolsko leto. Učenci so predlagali naslednje teme: prostovoljstvo, odnosi med vrstniki, sem del družbe, odnosi s starši ter nasilje. Mladi so izglasovali temo, ki so jo predlagali učenci naše šole in sicer: odnosi s starši.

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost