Skoči na glavno vsebino

Pri nas se v okviru DEKD – Dnevi evropske kulturne dediščine, ki je letos namenjena praznovanju kar veliko dogaja. Preberite in oglejte si nekaj utrinkov.

Praznovanje. Pojmovanje in dojemanje praznovanja se skozi zgodovino ni bistveno spremenilo. Pod praznovanje si predstavljamo kot »nekaj obelodaniti«, zlasti pa »imeti se fajn« in k temu običajno pritičejo glasba, ples, igra, likovno ustvarjanje in seveda hrana. Praznovanje je običajno vezano na večje dogodke in tako smo ob letošnji temi Dni evropske kulturne dediščine najprej pomislili na lep jubilej, ki ga praznuje naša šola, saj smo stari že 70 let.

V dogodkih, ki so se pričeli že sredi septembra in ki presegajo časovni okvir DEKD 2015, smo zaobjeli paleto različnih praznovanj, ki se bodo strnili v slavnostni prireditvi ob 70-letnici šole v začetku decembra.

Na slavnostni otvoritvi DEKD v Škofji Loki smo nastopali s kombinacijo improvizacije srednjeveške zgodbe Sinjebradec in sodobnim plesom rock´n´rollom ter stojnico na temo slavnostnih pogrinjkov skozi štiri letne čase. Tako smo se na teden DEKD pripravljali cel september.

Najbolj intenzivno se je pričelo s tehničnim dnevom, namenjenim pripravi slavnostnih pogrinjkov. Sočasno smo pripravljali igro in ples, spoznavali zgodovinsko ozadje zgodbe Sinjebradec in jo časovno umestili ter poskušali narediti časovni preskok v današnji čas oz. v ples, s katerim so se zabavali predvsem naši starši. 8. in 9. razred je pri likovnem pouku izdelal tudi sceno za igro.

V likovni učilnici so se učenci obeh programov preselili v prednovoletni čas in že vnaprej podoživljali miklavževanje ter obred koledovanja, ki je v nekaterih naših krajih še kako živ. Tako so nastajale prave slikarske mojstrovine, ki so poleg slik učencev ostalih osnovnih šol, del razstave ob DEKD, ki jo lahko občudujemo v Sokolskem domu.

Vendar z iztekom tedna DEKD zgodba praznovanja še ni zaključena, temveč je uvod v obdobje priprav na za našo šolo zelo pomembno praznovanje – 70-letnico, katere glavnina dogodkov bo v začetku decembra.

(Skupno 206 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost