Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši,

V sredo, 12.10. ob 17h smo za vas organizirali predavanje socialne pedagoginje ge. Damjane Šmid na temo DOŽIVLJANJA SPOLNOSTI PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH S POSEBNIMI POTREBAMI. Hvala gospe predavateljici za dve poučni uri, zaznamovani z odkritostjo, osebnimi zgodbami, koristnimi napotki in tudi hudomušnimi izjavami. Hvala tudi vam, staršem, ki ste se prijazno odzvali na vabila in aktivno prisluhnili ter sodelovali na predavanju. Kratek povzetek predavanja ge. Damjane Šmid je za vas pripravila Maja Kos:

Vaši mladostniki od vas dobijo zelo veliko, pomembne pa se bodo počutili šele, ko bodo tudi sami lahko nekaj dali oz. naredili. Dajte jim čim več različnih priložnosti, kjer se lahko tudi oni izkažejo in potrjujejo ter si tako gradijo lastno vrednost. Čim več jih vključujte v širšo družbo, saj v obdobju odraščanja še bolj potrebujejo socialne in tudi fizične stike z njim pomembnimi drugimi.

Mladostnikovo naraščajočo impulzivnost in agresivnost kot višek energije usmerite v pogoste družinske in prijateljske aktivnosti (organizirajte zabavo, peljite ga po trgovinah, v zabaviščni park, v hribe…) ter vključitev v katerega izmed kontaktnih športov (judo, karate, nogomet…).

Telesni stiki so pomembni, saj mladostniku na ta način lahko nekoliko nadomestimo spolno željo. Spolnosti v obliki spolnega akta mnogi ne bodo doživeli, lahko pa doživijo objeme, poljube, dotike (masaža z baloni, žogicami, urejanje pričeske, lakirajte nohtov, masiranje stopal…). Potrebno je ugotoviti kakšni telesni dotiki so mladostniku všeč, pri čemer moramo paziti, da se ga ne dotikamo prepogosto. Pomembno je, da jih naučimo, da tudi če se radi dotikajo, ne smejo dovoliti dotikov neznancem, saj so le ti najpogostejši krivci za zlorabe.

Pogovorite se z otrokom o telesnih spremembah v obdobju odraščanja in o spolnosti. Dlake, menstruacija, nočni izlivi…, vse to je popolnoma normalno. Spoštujte mladostnikovo zasebnost v primeru, da ga spolna energija sili, da bi s svojim telesom nekaj počel, se samozadovoljeval. Poučite ga o osebni higieni in mu pokažite kje lahko to počne. Naj vas ne zanima kaj dela na stranišču in koliko časa. Ne komentirajte mokrih rjuh in ne zaslišujte, zakaj manjka toliko brisačk. Ne sodite otrokove zunanje podobe in zelo pazite tudi na lastne komentarje o izgledu in početju drugih. Znebite se stereotipov in kar je po besedah gospe Damjane Šmid najpomembneje: poskrbite za svoje življenje ter opustite pretiran in stalen nadzor nad življenjem in telesom vašega mladostnika. In ne pozabite: ne šola, starši ste najpomembnejši zgled in s tem tudi učitelji otrokom in mladostnikom na področju sprejemanja in doživljanja svojega lastnega telesa in spolnosti.

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost