Skoči na glavno vsebino

Nad Škofjo Loko se je razbesnela nevihta. Ravno prav! Na ta naelektren torek, 4. februarja 2020, smo si učenci 7., 8. in 9. razreda ter Posebnega programa – višja stopnja z učitelji v Sokolskem domu ogledali glasbeno-gledališko predstavo Tesla. Skozi glasbo in fiziko nam je avtor predstave Janez Dovč pokazal nekaj odlomkov iz življenja Nikola Tesle.

Raziskovanje električne energije je Nikola Teslo tako zelo navduševalo. Ta veliki znanstvenik in izumitelj je kriv, da lahko zaradi njegovega odkritja izmeničnega električnega toka danes gledamo televizijo neprekinjeno.

Med predstavo smo se zares nasmejali robotu Alfi, ki je preko daljinskega vodenja plesal in delal sklece kot za šalo. Čudili smo se preskakovanju svetlobe med črkami v napisu »Tesla« in pozorno poslušali, kako elektrika lahko ustvarja visoke in nizke tone. Z utripanjem žarnic smo spoznali, da je bil Teslov učitelj Thomas Edison tisti, ki je izpopolnil delovanje električne žarnice.

V šoli smo se nato še sami na praktični delavnici preizkusili v izdelovanju električnih krogotokov. LED diodo, baterijo in aluminijasto folijo smo povezali med seboj tako, da so lučke na zvezdah in srčkih na vso moč zasvetili.

Kaj si bomo zapomnili? Če želimo, da po žicah neprekinjeno steče elektrika, moramo poskrbeti, da je električni krog neprekinjen in sklenjen pravilno.

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost