Skoči na glavno vsebino

Konec poletja je padla odločitev, da se končno podamo spet na kakšno ekskurzijo in da raziščemo en del naše prelepe Slovenije. Odločili smo se za Predjamski grad in Postojnsko jamo.

Ste vedeli, da je naš Predjamski grad vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad? Res je mogočni čudež, ki je že več kot 800 let vklesan v navpično steno. Celoten grad nas je močno fasciniral, ko smo hodili od sobe do sobe in občudovali začetek skrivnih rovov, od koder je na roparske pohode odhajal vitez Erazem Predjamski.

Pot nas je nato vodila od Predjamskega gradu nazaj proti Postojni, kjer smo komaj čakali, da vstopimo v podzemni svet. V podzemni svet smo se zapeljali z vlakcem. Nepozabna 3, 7 km dolga vožnja po edini dvotirni jamski železnici na svetu je bila dogodek dneva za nas vse. Na sprehodu po jami nas je vodila vodička in nam razkazala veličastne kapniške strukture, ki so se oblikovale skozi milijone let. Strogo prepovedano se je bilo dotakniti kapnika, saj potem neha rasti in tega smo se strogo držali. Poleg vlakca smo z zanimanjem opazovali človeške ribice, ki jim po legendi pravijo tudi zmajevi mladiči in ki brez hrane zdržijo tudi 10 let.

Na nepozabno dogodivščino smo se odpravili v treh skupinah (29. 9., 4. 10. in 12. 10. 2022). Vsi učenci so se z ekskurzije vrnili polni novih doživetij in pozitivnih izkušenj. Ekskurzija je bila tema pogovora še kar nekaj dni in nam bo ostala v lepem spominu.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost